Popis
Zrající sýr Konopáč je vyroben ze syrového ovčího mléka s přídavkem konopných semínek. Dále obsahuje sůl a kapku syřidla. Jeho zrání trvá minimálně 3 měsíce, ale nejraději ho máme ve starší než půlroční variantě, kdy je nejlahodnější. Některé bochníky Konopáče necháváme zrát až jeden rok (viz obrázky). Jednotlivé kousky vakuujeme a zdobíme jej skutečným konopným listem až na základě objednávek. Trvanlivost je v této podobě až 30 dní. Zkušeným zájemcům nabízíme čtvrcené bochníky. Uchovávat jej doporučujeme v teplotě do 24 stupňů, nebo v lednici, zabalený do látky, kterou každé tři dny "osvěžíme" v solném roztoku.
Chuť zrajícího Konopáče je výrazně jiná než u zrajícího sýra Brníčko, i přesto, že je použité stejné ovčí mléko. Semínko samotné má téměř neznatelně oříškovou chuť, kterou v sýru nepostřehnete. Intenzitu chuti Konopáče si proto vysvětlujeme schopnostmi semínka ovlivnit mléčné zrání. Potvrzení naší teorie stále čeká na zvídavého studenta, který by si na toto téma mohl napsat skvělou bakalářskou práci :)