Popis
Sýr Brníčko je originální zrající sýr, který se kolem roku 2010 "narodil" na našem statku. Jak je u sýrů zvykem, dostal jméno podle obce, ve které vznikl.
Zraje minimálně tři měsíce v našem sklepě na smrkových prknech. Vyzrává tam zvolna po celou zimu a na jaře už se můžete těšit na jeho osmi měsíční variantu. Když máme dobrý rok a vše se daří, vykutálíme Vám v červnu ze sklepa exklusivní 12 ti měsíční bochník.
Sýr Brníčko obdržel certifikaci Regionální potravina v roce 2012. Několikrát zvítězil na mezinárodní přehlídce malých výrobců sýrů v Mikulově, a první místo získal v roce 2016 také na memoriálu doc. E. Gyarmathyho v Nitře za ovčie speciality. Největší radost nám ale přináší vás rozzářený úsměv, když se do něj zakousnete :)
Sýr Brníčko balíme do vakua po menších nebo větších výsečích, případně Vám rozčtvrtíme a zabalíme celý kus, který má přibližně 4 kg.
V zabaleném stavu je možné sýr Brníčko uchovávat při teplotách až do 24 stupňů Celsia.
Po otevření jej můžete uložit do lednice v uzavíratelné krabičce, kterou pouze přiklopíte, aby mohl sýr dýchat. Krátkodobě je možné použít také potravinářskou fólii, kterou je dobré denně či obden přebalovat, aby nedošlo k zapaření sýra. Sýr Brníčko můžete také zabalit do utěrky, kterou namočíte v solném roztoku a vyždímáte. Pokud bude sýr umístěn v lednici, doporučujeme utěrku v případě jejího vysušení opět do solného roztoku namočit a vyždímat. V případě uložení ve sklepě, nebo v domácí vinotéce, či zimní zahradě, bude vlhčení utěrky potřeba méně častěji. Solný roztok si můžete snadno připravit např. z půl litru převařené vody, mořskou sůl přidávejte, dokud se bude rozpouštět. Solný roztok můžete používat opakovaně, dokud se nespotřebuje.